Schrijven en redigeren van vacatureadvertenties en wervingsprofielen

Bij werving via adverteren is een goed geschreven advertentie het halve werk. Potentiële kandidaten moeten zich aangetrokken voelen tot de titel. Vervolgens getriggerd zijn om verder te lezen. Daarbij steeds enthousiaster worden. Of juist niet. Want in dat geval past de kandidaat niet bij uw organisatie of de vacante positie. Degene die wèl past, vindt zichzelf terug in de tekst. Maar ook tussen de regels. En zal in actie komen door te reageren of uw vacature. In dat geval heeft u veelal al uw eerste set van passende kandidaten op een presenteerblaadje.

Een advertentietekst moet helder, transparant, wervend, realistisch en vooral bondig zijn. Elke regel om te publiceren kost geld. Of past niet in de verdampende concentratie van de lezer. Zie een advertentietekst als een trechter. Een algemene kop en steeds explicieter toelichting. Lezers die niet passen op de vraag, zullen afhaken. Lezers die zichzelf herkennen én een uitdaging zien in de vacature, zullen bij u solliciteren.

En dan is een uitgebreid wervingsprofiel van belang. Hierin vindt de potentiële kandidaat een beschrijving van uw organisatie als werkgever en van de vacature. De strategie van de organisatie, de ambitie voor komende periode. En de daaruit volgende uitdagingen voor de kandidaat komen aan bod. Aantrekkelijk (want aantrekkingskracht is van belang), maar wel realistisch. Defensie had prachtige wervingscampagnes met aantrekkelijke filmpjes, maar niet iedereen belandt in een Apache… Een realistisch beeld van de functie en omgeving is noodzakelijk. Anders vertrekt uw pas aangestelde werknemer weer.

Het wervingsprofiel bevat daarnaast een beschrijving van de selectie- en sollicitatieprocedure en inzicht in de remuneratie. Schrijven is een vak en kost u tijd. Laat dit aan een ander over, liefst iemand met een frisse, externe doch doortastende blik.